Малка част от прекаралите COVID-19 се оказват с психози скоро след

...
Малка част от прекаралите COVID-19 се оказват с психози скоро след
Коментари Харесай

След COVID – и психоза: рядко, но тежко последствие

Малка част от прекаралите COVID-19  се оказват с психози скоро след възобновяване си от вируса. Това са хора, които в никакъв случай не са имали психиатрични болести в предишното си, нито в рода си. Въпреки, че става дума за „ единични случаи “, явлението не е за подценяване, тъй като визира цели фамилии и изправя пред сложни решения околните на пострадалите. Сред лекарите няма задоволителна изясненост за аргументите, нито за лекуването.

След като прекарват коронавирусна зараза релативно леко в края на 2021 година, в фамилията на Димитър виждат, че сестра му Петя в последно време се държи необичайно. Често заобикаля да седне на масата и да обядва дружно с семейството. По думите й, в храната има отрова. Казва, че чува гласа на Господ и той й е наредил да се пази. Понякога сяда на дивана, свива краката си и седи вцепенена с часове с взор, прикрепен в една точка. Ако някой се опита да я приближи, стартира да крещи. Категорично отхвърля да излезе със фамилията си на пазар, тъй като, по думите й, на всички места я наблюдават непознати хора.

Оказва се, че от началото на пандемията до момента в разнообразни елементи на света има сходни случаи. Те са редки, само че за сметка на това сложни за разрешаване.

Още в края на 2020 година в публикация на New York Times бяха разказани няколко случая с пациенти, които след прекаран COVID-19 са се оказали с неуравновесеност, довела ги до прага на незабавните психиатрични отделения. Ако има нещо общо при всички, то е, че са на зрелост (30 до 50 г.) и са прекарали ковид леко.

Случаи от лекарската процедура

За случаите първи описа доктор Хизам Гуели от клиниката „ Саут Оукс “ в Амитивил, Ню Йорк, Съединени американски щати. Първата му пациентка била 42-годишна жена с четири деца. Пред доктора тя споделила, че има видения по какъв начин децата й биват убити. Това я е довело до концепцията сама да убие четирите си чеда.

Докторът бил много обезпокоен от обстоятелството, че дамата не е имала сходни медицински проблеми по-рано. Докато разсъждавал дали казусът има връзка с COVID или не, в незабавното се появили още два сходни случая. „ Нещо се случва “, помислил си Гуели.

Вторият пациент бил 36-годишна жена, майка на 3 деца, бояща се, че желаят да отвлекат чедата й. Привлякла вниманието, пробвайки се да изведе хлапетата от верига за бързо хранене през гишето за подаване на храна към колите (drive-in).

Третият случай бил с 30-годишен мъж, упорствал, че братовчед му желае да го убие. В резултат на това мъжът решил да се оправи с казуса си, като.... убие братовчеда.




След тези три случая в незабавното е регистриран и 55-годишен мъж, който упорствал, че вижда маймуни и лъвове и че един член на неговото семейство е лъжец.

Най-тежкият разказан случай на неуравновесеност е с мъж на 48 години от щата Илинойс, който след прекаран COVID-19 имал страхове за живота си най-после се самоубил. Вдовицата на мъжа показа пред медиите, че мъжът й е бил приет в болница поради ковид и е бил на кислородна терапия. Когато се завърнал вкъщи, по думите й, бил „ напълно друг човек “. Тревожел се за неща, които действително не са се случили.

Загадка

Данни за сходни случаи след това пристигнаха и от Англия. Статистиките на локалната здравна работа сочат, че е налице 29% скок на броя на хоспитализациите поради неуравновесеност през 2021 година по отношение на 2019 година Подобни данни има и за Испания, една от най-тежко потърпевшите от ковид страни.

Във всички разказани случаи пациентите нямат никаква предшестваща история с душевен болести. Те не са боледували по-рано, в фамилиите им няма сходни случаи.

Още по-слисващо за лекарите е, че проучванията на пациентите демонстрират данни, присъщи за изцяло здрав човек. Всички кръвни индикатори са в норма. CRP, който е знак за съществуване на инфекциозен развой, е в граници. Абсолютно обикновено положение на всички органи се вижда и от направените сканирания с ядрено-магнитен резонанс. Снимките на мозък, анализите на гръбначно-мозъчната течност и другите проби не откриват каквито и да било нередности!

Озадачаващо за лекарите е и, че множеството от пациентите с постковид неуравновесеност са прекарали вируса релативно леко. Имали са „ умерени “ признаци. Лекували са се вкъщи. В дребното случаи, когато се е стигнало до болничен престой, отново не е имало трагично утежняване на здравето.

И в случай че това не е задоволително, смайваща е и възрастта на пациентите. На 30+, 40+ и 50+години е прекомерно извънредно да се развие психологично разстройство, споделят лекарите. Обичайно психозите съпътстват или шизофрения при младежи, или деменция при много възрастни.

Макар че постковид психозите се преглеждат като необичайност към момента, проблемите са също толкоз „ опустошителни “ от позиция на естественото всекидневие на индивида, колкото и тежките физически увреждания на сърцето, дробовете или кръвоносните съдове, споделят лекарите. С неуравновесеност човек става некадърен да живее естествения си живот.

Как наподобяват психозите

Нарушените усещания за действителността са общият знаменател за психозите. Това може да включва халюцинации, делюзии, несвързано говорене и странна възбуденост.

Повечето от пациентите с постковид неуравновесеност имат страхове, параноични мисли. Те упорстват, че някой ги следи, че телефоните им се подслушват, че зад тях непрекъснато върви човек. Боят се, че някой желае да ги убие. В значително случаи споделят, че чуват гласове.

За доста от тях излизането от вкъщи носи смут. Комините и стълбовете на уличното осветяване им наподобяват като кули и перископи за наблюдаване. Страх извиква и всяко непознато лице.

В множеството случаи страдащите от неуравновесеност не осъзнават, че нещо не е наред.

Има въпреки всичко два случая, когато пациентите осъзнават, че мозъкът им е смутен. Така да вземем за пример една от пациентките на доктор Гуели е здравна сестра по специалност и е пристигнала в незабавното психиатрично поделение, знаейки, че „ става нещо “. Подобен е казусът и с фотограф, за който Times описа през 2021 година Макар да го преследвала мисълта, че на всички места го наблюдават и дебнат, той разбирал, че това няма по какъв начин да е действително.

Предполагаеми аргументи

Според някои специалисти, повода за психотичните пристъпи може да е мозъчно инфектиране, подбудено от ковид. Макар че се счита, че COVID-19 създава най-вече проблеми с дихателните пътища, той има и неврологични, когнитивни и психически резултати, да вземем за пример разстройства в паметта или т. нар „ мозъчна мъгла “, споделят медиците.

Други медици допускат, че психиатричните резултати могат да бъдат свързани с отговора на имунната система на организма към вируса, при което имунната система остава свръхактивна и „ прави нещо “, даже откакто пациентът се възвърне физически. Постоянната интензивност на имунитета може да е и пояснение за така наречен мозъчна мъгла и проблемите с паметта при преболедували ковид.




Може би бурната реакция на имунната система води до „ странични прояви “ на имунитета, счита доктор Брайън Кинкейд от психиатричното поделение в „ Дюк “. Той съди по обстоятелството, че една от пациентките му по-рано е имала случай на бурна реакция при вирус, когато е получила „ кожна реакция “.

„ Някои невротоксини са резултат от реакцията имунната активация и могат да попаднат в мозъка, преодолявайки кръвно-мозъчната преграда, “ споделя пък доктор Вулма Габей от Института за психиатрични проучвания при Медицинския център „ Монтефиоре “. Тя споделя за двама пациенти – мъж, който упорствал, че той самият е дяволът, както и жена, която ходела с нож в джоба и сипвала дезинфектант в храната си.

Други догатки са свързани с използването на медикаменти при лекуването на ковид. Възможно е да се получава известна интоксикация поради огромните количества лекарства, допускат някои.

Не е казус

Случаите с неуравновесеност след прекарана вирусна зараза не са непознати за медиците, написа Times. Подобни проблеми са регистрирани и по-рано, при други вируси, като да вземем за пример прословутия Испански грип през 1918 година, както и епидемиите на коронавирусите SARS и MERS.

„ Смятаме, че това не е неповторимо за COVID-19, “ споделя доктор Джонатан Аплерт, ръководител на психиатричното звено на медицинския лицей „ Алберт Айнщайн “ в Съединени американски щати.

Засега обаче лекарите не са сигурни по какъв начин и с какво би трябвало да лекуват сходни пациенти. Във всеки обособен случай те ползват разнообразни способи, до момента в който видят, че пациентът се повлиява добре.

За какво да внимаваме

Рискът от неуравновесеност след Коронавирус е дребен, споделят лекарите. Но фамилиите на такива пациенти са в сложна обстановка, тъй като би трябвало да оказват помощ на своите страдащи близки. А самите хора с неуравновесеност не желаят да им се оказва помощ. Те даже могат да се уплашат от възможната здравна помощ и да я видят като удостоверение за своите страхове.

Признаците, които би трябвало да провокират изключително внимание, включват:

- параноични прояви – боязън от следене и опит за убийство;

- разбиране, че се случват неща, които не могат да бъдат верни;

- чуване на гласове, говорене с Бога, Дявола;

- нараснала раздразнителност;

- неочаквани пристъпи на мощна агресия;

- внезапно понижаване на персоналната хигиена;

- оттегляне, странене от фамилията и приятелите.

Автор: Мария Малцева 

Невидимият палач на стопанската система - постковид синдромът

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР